Триковете на баба за отглеждане на цветя

23/08/2018, 15:01:49
Оценка 2.8 от общо 13 гласа
23/08/2018
Триковете на баба за отглеждане на цветя

Днес ще ви припомним няколко „бабини съвета“ за отглеждане на здрави и красиви цветя, доказали се като ефективни през годините.

Водата от картофи подпомага растежа на цветята

Водата, в която сте сварили картофите е особено подходяща за поливане на цветята. Тя съдържа скорбяла, която подпомага растежа им. За да я изпозлвате обаче е важно е в нея да няма добавена сол и да я оставите да изстине до стайна температура.

Подхранване с черупки от яйце

Яйчените черупки са богати на минерали и микроелементи и най – вече на калций, който е особено необходим за растежа на декоративните растения. Може да подхраните цветята като натрошите на ситно черупки от яйца и ги смесите с горния слой на почвата. Правете това 3 – 4 пъти годишно.

Наторяване с пепел от дървени въглища

Пепелта от дървени въглища е с високо съдържание на минерали, ценни за развитието на цветята. Подхранвайте растенията с нея за да се радвате на пищен цъфтеж.

Естествена тор е утайката от червно вино

В червното вино се съдържат минерали, които са полезни за растенията, действат подхранващо, а също така някои вещества имат и дезинфекциращо действие. Смесете утайката от червено вино с половин чаша вода и я изсипете в почвата.

Бананова кора за по – наситени цветове

Калият, който се съдържа в банановата кора придава по – наситен цвят на венчелистчетата. Изсушете банановата кора във фурната за 10 минути при температура около 80 градуса. След това оставете да се охлади и я намачкайте добре. Използвайте като тор и след това полейте обилно.

При пожълтели листа добавете оцет към водата за поливане

Една от най – често срещаните причини за пожълтяване на листата на растенията са калциевите соли. Реакцията, която се получвата при смесването на вода и оцет отделя калциевите соли от водата. За целта към 3 литра вода прибавете 1 суп. л. оцет. Оставете да престои за една нощ и на сутринта полеите цветята с водата. Тъй като калциевите соли се отделят на дъното на съда, изхвърлете последната вода.

Чесън срещу вредители по розите

През пролетта закачете на розовият храст няколко скилидки чесън. Високото съдържание на сяра в него отблъсква вредителите.

През лятото растенията няма да изсъхнат ако почвата се покрие с черупки от орехи и лешници

През лятото влагата от почвата се изпарява бързо вследствие на високите температури. Покрийте почвата на саксиите с чурупки от лешници и орехи, които ще й помогнат да остане влажна за по – дълго време.






Днес ще ви припомним няколко „бабини съвета“ за отглеждане на здрави и красиви цветя, до