12 стайни растения, с които се диша по-лесно

Наука ОFFNews Последна промяна на 07 февруари 2016 в 12:55 131885 0

Кредит www.pinterest.com

Когато в края на 80-те години, специалисти от НАСА са изследвали различни начини за пречистване на въздуха в помещения в космоса, те открили, че някои стайни растения могат да филтрират въздуха. 

Експертите на космическата агенция и тези от американската Асоциация ладшафтните предприемачи (Associated Landscape Contractors) установили, че няколко растения могат да пречистват въздуха от летливи органични съединения. За наше щастие, растенията могат да ни осигурят чист въздух в затворени помещения и на Земята, който понякога е много по-замърсен от външния въздух.

Други изследвания на Американското дружество за градинарство (American Society of Horticultural Science) дават още научни доказателства, публикувани в списанието Science Daily. Освен, че насищат въздуха с кислород, тези растения усвояват и някои вредни за дишане вещества като бензол, формалдехид (метанал), трихлороетилен.

И ние може да намалим замърсяването на въздуха във вашата стая, отглеждайки някои от тези полезни стайни растения, които ви предлага сайтът mnn.com

1. Лилия на мира, Спатифилум (Spathiphyllum)

Снимка: mnn.com

Сянка и ежеседмично поливане е всичко, от което се нуждае това красиво растение, за да оцелее и да цъфти. То оглавява списъка на НАСА за премахване на всичките три най-често срещани летливи органични съединения - формалдехид, бензен и трихлоретилен. Лилията на мира може да се пребори и с толуен и ксилен.

2. Алое (Aloe Vera)


Снимка: www.enlightened-consciousness.com

Това растение е светлолюбиво сукулентно и лесно се отглежда. То пречиства въздуха от формалдехид и бензол, който може да се появи като страничен продукт на химични почистващи препарати, бои и др. Алоето е добър избор за слънчев прозорец на кухня. Освен способностите си да филтрира въздуха, сокът от листата на растението може да лекува порязвания и изгаряния.

Хората използват алое вера повече от 6000 години. То е наричано "растението на безсмъртието" в древния Египет, според американския Национален институт по здравеопазване. Използва се за кожни заболявания и за лечение на рани, а също и като лаксатив (очистително). И днес, въпреки че не липсват съвременни стредства, алое вера се използва за локално срещу изгаряния ( в т.ч. и слънчеви), ожулвания и други кожни проблеми.

3. Хлорофитум  (Chlorophytum comosum)

Снимка: wikipedia.org

Това растение не бива да се пренебрегва - със своята богата зеленина, то успешно се бори с вещества като бензол, формалдехид, въглероден окис и ксилен (разтворител, използван за производството на кожарската, каучуковата и печатарската индустрия. Като допълнителен бонус, това растение е безопасно за домашните любимци в къщата. 

Хлорофитумът е лесен за прихване. Просто отсече един израстък и го поставете в саксия. Това растение невероятно бързо расте, но предпочита хладни помещения и суха почва. Най-добре расте при непряка слънчева светлина, съобщава Университетът на Канзас.

4. Гербер (Gerbera jamesonii)

Снимка: BevKnits/flickr

Това ярко цъфтящо растение ефективно поглъща бензола, който се отделя от пластмаси, синтетика, гума, мастила и други материали на химическата промишленост. То премахва и трихлоретилена, което може да се появи във въздуха при сухо пране. Може да сложите това растение в мокро помещение или спалня и да му осигурите повече светлина. Необходими са му най-малко шест часа пряка слънчева светлина всеки ден, според Gardens.com.

5. Сансевиера (Sansevieria trifasciata "Laurentii")

Снимка:commons.wikimedia.org

Това растение е едно от най-добрите за филтриране на формалдехид, който е често среща в почистващи продукти, тоалетна хартия, тъкани и продукти за лична хигиена. Сложете едно в банята си - то расте добре при слабо осветление и влага.

Може да сложите няколко от тези растения в спалнята си. Интересното е, че те поглъщат въглеродния диоксид и отделят кислород през нощта (за разлика от цикъла при повечето растения). 

6. Дяволски бръшлян, Сциндапсус (Scindapsus aures)

Снимка: mnn.com

Това е друго растение, което ефективно се справя с формалдехида, представлява бързо развиваща се лоза, създаваща каскада от зеленина от висящи саксии. Подходяща е за гаражи, защото в автомобилни газове има с формалдехид. Допълнително предимство е, че остава зелено, дори когато се държи на тъмно.

Дяволският бръшлян се нуждае от ярка, непряка светлина. Не трябва да се преполива, защото може да възникне кореново гниене.

Внимание: Дяволският бръшлян е отровно растение и трябва да се държи далеч от малки деца и домашни любимци.

7. Хризантема (Chrysantheium morifolium)

Снимка: www.plantsrescue.com

Тези пъстри цветя могат да направят много повече, отколкото да просто да украсят дома или офиса ви. Тези цветя филтрират бензола, който се среща често в лепила, боя, пластмаса и перилни препарати.

Хризантемата не е стайно растение, но с добри грижи може да оцелее. Това растение обича ярка светлина и за да стимулирате цъфтежа му, ще трябва да му намерите място в близост до отворен прозорец с пряка слънчева светлина.

8. Драцена (Dracaena marginata)

Това растение с остри листа с червени ръбове е храст премахва ксилен, трихлоретилен и формалдехид, които могат да наситят въздуха от изпаренията на лакове и бензин.

Въпреки, че расте бавно, то може да стане по-високо от 5 м, така че може би е добре да се постави в стая с високи тавани и умерена слънчева светлина.

9. Английски бръшлян (Hedera helix)

Снимка: mnn.com

Проучване е установило, че английският бръшлян отстранява плесени, които предизвикват алергии. Той също филтрира формалдехида, който се намира в някои домакински почистващи продукти.

Въпреки, че е популярен като саксийно растение, службите за озеленяване не го харесват. Растението е наречено "агресивен нашественик, която заплашва всички растителни нива на залесени и открити площи". За щастие, бръшлянът не може да направи много бели, докато е в саксия в дома ви. То расте най-добре с влажна почва и четири или повече часа на пряка слънчева светлина всеки ден.

10. Плачеща смокиня (Ficus benjamina)

Снимка: www.marcelgreen.com

Плачещата смокиня, макар и трудна за отглеждане, ще ви донесе спокоен сън, ако я поставите в спалнята. Това родствено на фикуса растение може да филтрира замърсителите, които обикновено съпътстват килими и мебели като формалдехид, бензен и трихлоретилен. Изисква светло място и редовно поливане - веднъж месечно и ще издържи дълго време.

11. Азалия (Rhododendron simsii)

Снимка: mnn.com

Този красиво цъфтящ храст ще премахне от дома ви формалдехида от източници като шперплат или изолационна пяна. Тъй като азалиите виреят най-добре на хладно около 15 до 18 градуса, те са добър вариант за подобряване на въздуха в затворени помещения в мазето, ако може да намерите светло място.

Бамбукова палма (Chamaedorea sefritzii)

Тази малка палма вирее в сенчести затворени пространства и често дава цветове и малки плодове. Тя оглавява списъка на растенията, най-добри за филтриране на  бензен и трихлоретилен. Това растение е също добър избор за поставяне около мебели, които може да отделят формалдехид.

Тази компактна палма израства не повече от 1.5-2 м височина. Тя предпочита влажна среда, около 18-27° С, непряка светлина и не се справят добре, ако се преполее. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !