Засаждане и грижа за цвете на открито - снимка на растение

Обрецията е много популярна днес; това вечнозелено многогодишно цвете се среща в природата по бреговете на реки и скали. Цветарите го отглеждат в алпинеуми и като градинска култура.

Хората наричат ​​растението „вятърна торба“. Неговата малка елипсовидна зеленина не избледнява през зимния студ, а през лятото много съцветия образуват непрекъснат килим, като на снимката от моя сайт.

  • от син цвят;
  • лилав оттенък;
  • лилав цвят;
  • розово-червен тон.

Растението цъфти от май до средата на лятото. При подходящи грижи през есента може да настъпи втора вълна на цъфтеж..

Когато цветето изсъхне, на негово място се появяват плодове с форма на шушулка. В него се появяват плоски кафяви семена.

Отглеждане на открито от семена

Отглеждането на Aubretia е лесно. Най-лесният начин да направите това е чрез засяване на семена на открито. Предварително се изкопава дълбоко, като се премахват плевелите и камъните, след което:

  • направете горна превръзка, добавете дървесна зона, вар;
  • навлажнете земята.

Семената не се засяват много гъсто на повърхността. Отгоре е достатъчно да ги поръсите с тънък слой пясък, изсипете внимателно от лейка.

Сеитбата на семена се извършва през пролетта, те покълват дълго време. Процесът обикновено отнема една и половина до три седмици..

Методи за разплод

Можете да отглеждате растение по различни начини: чрез семена чрез разсад, резници и чрез разделяне на храста.

Отглеждане на разсад

Сеитбата се извършва в края на февруари, 2-2,5 месеца преди топлия сезон. Семената се засяват в отделни торфено-хумусни саксии или в торфени таблетки. Навлажнете ги, сложете 2-3 семена, поръсете ги с пясък.

Семената се напръскват, след това контейнерът се покрива със стъкло или фолио, за да се поддържа температура от 18-21 градуса. Именно при такива условия семената ще поникнат.

Семената също изискват:

  1. редовна вентилация;
  2. своевременно умерено поливане.

След 3-4 седмици разсадът расте, както е на снимката, тогава подслонът вече не е необходим. След изчакване на връщащите студове да напуснат, разсадът се втвърдява и се засажда на открито.

Размножаване чрез резници

За да се получи цвете чрез резници, растението се отрязва в средата на лятото, като се получават резници. Те са отрязани издънки без цветя..

Резниците се засаждат в оранжерия, като се използва почва от:

  • торф;
  • пясък.

Компонентите са взети на равни части.

Резниците се поливат редовно, оранжерията се проветрява. Фиданките се вкореняват до края на лятото, след което се засаждат на открито. Растенията се вкореняват добре, укрепват до началото на зимата.

Отглеждане чрез разделяне на храста

Разделянето на храста Aubretia се извършва през пролетта или есента. Първо го изкопават, разделят, така че всяка част да има корени и силни издънки. Готовите части се засаждат в отделни дупки..

Културата не толерира този процес, така че все още може да умре. Следователно този метод се използва много рядко..

Кацане

Засаждането на цвете се извършва най-често през втората половина на май, когато рискът от замръзване е преминал. Първо трябва да вземете решение за мястото, като се има предвид, че растението изисква много слънчева светлина. Именно това е гаранцията за буйна и продължителна цъфтяща култура..

На мястото за засаждане почвата трябва да съдържа малко пепел или торф, да бъде неутрална или леко алкална. Също така трябва да бъде:

  1. изчерпани;
  2. хлабав;
  3. влагопропусклива;

При такива условия растението се развива най-добре..

За да засадите цвете, трябва да подготвите дупка, чиято дълбочина трябва да отчита дължината на коренището, а ширината трябва да бъде два пъти по-голяма от земната буца.

Дупките се изкопават на минимум 5 см една от друга. В центъра се поставя растение, свободното пространство се запълва с пръст, трамбова се, мулчира се със слой пясък и след това се полива обилно.

Грижа

Обретията се характеризира с непретенциозни грижи. При спазване на всички необходими процедури, цветето ще ви зарадва с буен цъфтеж и активен растеж.

Поливане

Растението изисква поливане, когато настъпи продължителна суша. При друго време трябва да внимавате да не провокирате твърде активен растеж на зеленината, въпреки че има лош цъфтеж.

Младите разсад се поливат по-често при суша, като се използва методът на поръсване. След това повърхността на почвата трябва да се разхлаби, като се освободи мястото на плевелите.

Подхранване

Цветето периодично изисква хранене под формата на:

  • минерални смеси;
  • калиеви състави.

Торовете трябва да са предназначени за многогодишни цъфтящи култури. Те се внасят през пролетта преди цъфтежа, след това през есента..

Подрязване

Подрязването на Aubretia се извършва през пролетта след цъфтежа. В този момент се изрязва почти в корена. Това стимулира:

  1. бърз растеж на млади издънки с богата зеленина;
  2. прецъфтяват.

След втората вълна на цъфтежа не се извършва резитба. През пролетта се подрязва, за да се премахнат повредените листа и стъбла.

Зимуване

Обикновено растението толерира зимния студ. Ако се обещае много сурово, малко снежно време, цветето може да умре. За да предотвратите това, трябва да покриете храста със слой от сухи паднали листа или смърчови клони.

Болести и вредители

Цветето е устойчиво на болести и вредители. Понякога се появява брашнеста мана, отличава се с белезникав цвят, с развитието на болестта придобива кафяв цвят. Можете да се отървете от болестта с помощта на колоидна сяра.

Сред вредителите опасните въшки са опасни - носител на опасни вирусни заболявания. Можете да се отървете от него с инсектицид. Като се вземе предвид степента на увреждане на храста, ще са необходими от 1 до 4 обработки.

Кратки заключения

  • Обрецията е растение, което бързо расте наоколо, образувайки "килим" от много красиви малки цветя.
  • Най-лесният начин за размножаване на цвете е чрез отглеждане на разсад от семена, а най-трудният и най-често неефективен метод е разделянето на храста..
  • За обилен цъфтеж на културата тя трябва да бъде засадена в добре осветена зона с изчерпана, пропусклива почва.
  • Цветето изисква рядко, умерено поливане по време на продължителна суша..
Подобни публикации