Зареждане на корица... Преместете корицата за да позиционирате отново

Отглеждане на градински цветя – условия, засаждане и грижи

Едва ли има нещо по-красиво от един изпълнен с цветя двор, в който цъфтежът на един сорт се застъпва с прецъфтяването на предходните разновидности. Повечето градински цветя, използвани в озеленяването у нас са сезонни растения с продължителен цъфтеж – понякога от юни до октомври.

Някои от дворните цветя са многогодишни, разпространяващи се самостоятелно чрез коренова туфа или семена, докато други са едногодишни, които трябва да засадим напролет, за да се радваме на пищен цвят през настоящото лято. Кои са факторите, определящи успеха при отглеждането на градински цветя ще разгледаме в настоящия материал.

Условия

Условията, които ще осигурим на цветята определят дали нашите усилия ще се радват на успех или ще хвърлим на вятъра пари, труд и време. Най-важното условие при отглеждане на сезонни градински цветя е да отговорим на нуждите на всяко отделно растение. Това означава да предложим на цветята местообитанието и вида на почвата, от които се нуждаят, за да се развиват правилно и главно – да ни радват с пищен и продължителен цъфтеж.

Когато купувате градински цветя, независимо дали от цветарски магазин, пазар или онлайн магазин за растения се запознайте с изискванията на всеки отделен сорт и се уврете, че вашият двор може да ги покрие. Това е валидно както за изложението, така и за вида на почвата и за времето, през което слънцето ще ги огрява. Тези, на които не можете да осигурите оптимални условия е по-добре да отпаднат като избор, независимо колко много ви харесват.

Засаждане

Грижите за сезонните цветя в двора започват още преди тяхното засаждане. Подготовката на почвата е предпоставка за доброто развитие на цветята, затова не пренебрегвайте тази процедура. Това, което трябва да направите преди оформяне на цветната градина е да прекопаете и фрезирате почвата още в първите по-топли месеци или непосредствено след преминаване на пролетните сортове, като лалета, нарциси, зюмбюли иглика и др., ако отглеждате такива.

Прекопаването трябва да се направи на достатъчна дълбочина, като междувременно се извърши и обогатяване на почвата с добре угнил оборски тор или с комбиниран такъв за цъфтящи растения. Торът и почвата трябва да се смесят добре, след което мястото да се подравни с помощта на гребло. Засаждането на цветята се прави на редове или шахматно на разстояние 10 – 15 см, според вида на растенията. Първото поливане на цветята се прави непосредствено, след като се засадят - с лейка или маркуч на слаба струя и поотделно на всеки корен.

Грижи

Грижите за цветята включват редовно поливане и подхранване с органични или комбинирани торове на всеки 2 -3 седмици. Торовете трябва да съдържат трите основни хранителни компонента: азот, фосфор и калий, като азото-съдържащите осигуряват обилна листна маса, докато калият и фосфорът се грижат за продължителния цъфтеж. Прекопаването на почвата около отделните растения се прави един – два пъти месечно, в зависимост от вида и състоянието на пръстта, като тогава е подходящото време и да се плевят плевелите в цветната градина. Редовно трябва да се премахват и прецъфтелите цветове и съцветия, за да се стимулира образуването на нови цветове.

МДФ плоскостите ви позволяват да имате евтини и фу...
Видеонаблюдение на работното място – кого защитава...
 

Коментари

Напишете първият коментар :)
вече сте регистриран? влезте оттук
Guest
Събота, 20 Април 2024

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.socialdude.net/

Marketing Dude

Наука/Science
Медии/Media
Интересно/Popular
Броят на клавишите на синтезатора определя ширината на звуковия диапазон - броят на октавите, едновременно достъпни за музиканта. Класическата клавиатура за пиано съдържа 88 клавиша (7 пълни октави + 3 клавиша за подконтакт). Но когато свирите повече...
1669 Hits
Бизнес/Business
Интересно/Popular
Сега на пазара има огромен брой кредитори, които предлагат своите продукти на обществеността. Действителният принцип на тяхната работа е подобен: раздават пари, а след това клиентът ги връща с лихва. Не всичко обаче е толкова просто, колкото изглежда...
842 Hits

code

<a data-es-sharer></a>
<script type="text/javascript">
!function(d, id){
if (!d.getElementById(id)) {
var script = d.createElement("script");
script.id = id;
script.src = "https://www.socialdude.net/media/com_easysocial/scripts/sharer.js?v=1";

script.setAttribute('data-frame', 'https://www.socialdude.net/index.php?option=com_easysocial&view=sharer&layout=button&Itemid=227?tmpl=component');

d.getElementById(id);
d.body.appendChild(script);
}
}(document,"es-sharer-js");
</script>